Dokumentärfilmsdagen

16 februari
13:00 - 17:00
Piteå
Musikhögskolan LTU

För elfte året i rad bjuder Luleå Tekniska Universitet och FIlmpool Nord in till den årliga Dokumentärfilmsdagen i Piteå. Dagen ägnas dokumentärfilm, med visningar, samtal och diskussioner och vänder sig till intresserad allmänhet, filmare och studenter.

Program 13.00 – 17.00

Till minne av Eric Forsgren – den första tv-reportern i norr
Vi minns Eric Forsgren, som avled i höstas efter ett långt och innehållsrikt liv som filmare och reporter (se dokumentärfilmen Första tv-reportern i norr på Svt play). Under tio år delade han bland annat ut Eric Forsgrens dokumentärfilmpris, ett av landets största, i samband med Dokumentärfilmsdagen.

Med ögon på glesbygden – berättelser från ett annat centrum
Hur ser glesbygden ut på film i Sverige idag? Vilka berättelser berättas och hur? Går det att tala om geografisk mångfald i dagens mediesamhälle?
Medverkande: Malla Grapengiesser (aktuell med filmen Händelser i Ydre), Sophia Josephson och Lisa Josephson (aktuella med filmen Hjärta Norsjö), Charlotta Lennartsdotter (ständigt aktuell med sina dokumentära filmberättelser för och med barn, tilldelades nyligen priset Filmsparken), och John Erling Utsi (aktuell med den franska samproduktionen Vi-Tikopia).

Sveriges meste dokumentärfilmare Tom Alandh, om hur han gör det.
Vid det här laget har Tom Alandh skapat närmare ett hundra dokumentärfilmer. Just nu är han aktuell med en tre timmar lång dokumentär om familjen Silbersky. Här framträder han för att berätta om sitt filmskapande tillsammans med sin ständiga parhäst, klipparen Heleen Rebel.

Dagens moderator: Joseph Knevel

 

Plats: Piteå, Sparbankssalen, Musikhögskolan vid Luleå Tekniska Universitet

Arrangör: Luleå Tekniska Universitet i samarbete med Filmpool Nord, Sparbanken Nord, Piteå kommun