Trump blir inte president!

Publiceringsdatum: 10 februari, 2016

När Donald Trump vann valet av Republikansk kandidat i New Hampshire följdes det av att dygnets största googlefråga var ”varför är amerikaner så dumma?”

Kim Taylor, politisk PR-strateg, Taylor Collective, vill ge tröst:

– Trump blir inte president. Blir han det flyttar jag hit.

Och hon har redan fått besvara den frågan flera gånger sedan hon landade i Luleå för att tala på Norrbotten Media Week.

– Den vanligaste frågan jag fått sedan jag landade här är ”kan Trump verkligen bli vald?” Vad som är viktigt att veta är att de flesta amerikaner bryr sig inte om den här processen och många tror inte på att de kan påverka processen.

Det stora skälet till Trumps triumf tror Taylor hänger ihop med att sociala medier är huvudmedia för politik i USA nu.

På 20-talet var det radio, på 60-talet blev det tv och Kennedy slog igenom, nu är det social media, och det är en ”game changer”.

– Ingen hade trott att Trump skulle kunna ta sig så här långt i processen, men Trump dominerar de sociala medierna. Han behöver inte betala, han skapar sina egna rubriker. Han attackerar mexikaner, utnyttjar rädslan för det som sker i Mellanöstern och säger saker som delas. Och ”hårda” rubriker är de som delas mest i sociala medier. Hans kampanj handlar inte om att informera, utan om att provocera. Att han sa att han vill bygga en mur mot Mexico funkade.

– Jag vill inte låta för pessimistisk, jag pratar om den mörka sidan av det. Ska jag se något positivt med detta är det att Trump väcker folk, rädslan för att han ska kunna bli vald väcker folk, han kommer att få folk att gå och rösta, det kan ha få credit för.