Förra året höll Jack Werner totalt 93 föreläs- ningar på temat källkritik på nätet. I år siktar han på att den siffran ska öka till 100.
På NMW föreläser han under rubriken Ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå.
Citatet har Jack Werner snott från en Facebook-kommentar, där en man kommenterade en artikel där det påstods att en ung flicka hade fått kvarsittning eftersom hon hade haft en svensk flagga på sitt Iphone-skal.
– Den nyheten var rakt igenom påhittad. Det var några i den Facebookgruppen där det här spreds, som sa att det här är fel, artikeln kommer från en bluffsida. Då skrev han, citat: Jag skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå, säger Jack Werner.
RUBRIKEN PÅ föreläsningen är även titeln på hans kommande bok om källkritik på sociala medier, som ges ut i april. Och att källkritik (och spökhistorier) är hans största intresse går inte att ta miste på.
– Man går miste om jättemycket spännande historier om man inte är källkritisk. Källkritik för mig är lustfyllt, även om det må låta väldigt duktigt av mig att säga så.
Men att vi skulle varit mer källkritiska förr är inget som Jack Werner skriver under på.
– Om man tittar överlag på nivån av hur mycket vi förstår av vår omvärld tror jag det är mer idag än vad det var förut. Vi får mer information, fattar mer källkritiska beslut idag. Vi förhåller oss mer källkritiskt till saker idag än vad vi kanske någonsin gjort. Vi läser och skriver oerhört mycket mer text idag än vad vi någonsin läst eller skrivit förut. På punkt efter punkt tycker jag att vi inte är de här desperata, korkade som vi emellanåt utmålas som.
VALÅRET 2014 var Jack Werner med och lanserade Viralgranskaren på tidningen Metro, som han (tillsammans med Linnea Jonjons och Åsa Larsson) fick Stora Journalistpriset för i kategorin Årets förnyare. Även i år är det valår, men han ser inte en risk för att det kan komma att spridas mer desinformation, eller finnas brist på källkritik på sociala medier, bara för det.
– När vi lanserade Viralgranskaren gjorde vi det med idén att ”det här valet kommer bli så oerhört mycket kaos”. Det var en av de grundläggande analyserna. Sedan blev det inte så värst mycket mer än vad vi såg vardagligen ändå. Jag är försiktig med att säga att det här valet kommer att utlösa hela krispaniken. Det finns en tendens till att säga ”om vi bara klarar av det här valet, så kan vi släppa det sen”. Man gör en jätteansträngning nu, sedan är det som att man andas ut. Jag tror att källkritik är som allra viktigast i vardagen, när vi faktiskt tror att den inte behövs.
HELST AV ALLT vill han att man ska se på valet som man gör på första april.
– Om förhållningssättet den första april kunde bli varje dags förhållningssätt, så skulle det bli mycket bättre. Om vi modifierade det till att säga ”om varje år var ett valår” så skulle förhållningssättet till källkritik på internet vara bättre. Då skulle vi se och på ett helt annat sätt vara vakna för när någon försöker få oss att tycka någonting.
Jack Werner:
Frilansjournalist och föreläsare som bland annat jobbat på Sveriges Radio och tidningen Metro. Programledare för SR:s Creepypodden. Utsedd till Årets folkbildare 2014.
Jack om begreppet fake news: ”Jag gillar inte begreppet. En person som kallar något för fake news kan syfta på en debattartikel som de i sak inte håller med om, en lögn, ett missförstånd. Det finns ingen som helst definition i begreppet. Det betyder att människor använder det bara för att från sina respektive sidor anklaga varandra för att vara sämre än de själva”.
Lyssna till Jack Werner på Kaleido i Piteå onsdagen 7 februari kl 09, samt på Kulturcentrum Ebeneser i Luleå kl 14.45.