”Alla ska passa in”- en utställning som berör

Publiceringsdatum: 6 februari, 2018

Att döma någon kan ge stora konsekvenser. Något som utställningen ”Alla ska passa in” vill få besökarna att reflektera över. 

– Den här utställningen handlar om hur vi dömer andra och hur lätt vi gör det. Men den handlar också om vilka konsekvenser detta kan få, säger Anna Almqvist, utställningsansvarig på Teknikens Hus i Luleå.

Utställningen hon talar om bygger på ungdomars verkliga berättelser om hur de någon gång blivit dömda eller dömt andra. Genom att läsa och lyssna får utställningens besökare ta del av berättelserna och själva reflektera över vad det är som gör att vi dömer andra och vilka konsekvenser det kan få. Under NMW-veckan kommer besökare med veckans pass in gratis på utställningen.

– Det är jätteroligt att vi får vara med som en programpunkt under Norrbotten Media Week.  NMW är en chans för hela Norrbotten att visa all den kreativa kraft och energi som finns här, säger Anna Almqvist.

Hon berättar att Teknikens Hus arbetar för att öka intresset för teknik, naturkunskap och matematik hos unga och att utställningen passar in i husets mångfaldsmål.

– Jag förstår att man kan undra varför just Teknikens Hus visar utställningen men för oss är den viktig eftersom den handlar om mångfald. Vi vill att människor av alla olika sorter ska trivas i Norrbotten. Mångfald ger rikedom till länet och det tror vi stenhårt på.

Enligt Anna Almqvist har utställningen fått positiva reaktioner.

– ”Alla ska passa in” är en utställning som både engagerar och berör. Och den är lätt att relatera till. Jag tror att alla har någonslags erfarenhet av att ha känt sig dömd.