Vad betyder digitaliseringen för det goda samhället? Internetforskaren, författaren och entreprenören Anna-Karin Nyberg pratar på NMW om framtiden tillsammans med en utbredd digitalisering.
Vad har Isabella Löwengrip, Therese Lindgren och Jockiboi gemensamt? Dem alla är digitala entreprenörer och makthavare på nätet.
– Dem är så kallade influerare och använder teknikens funktionalitet för att styra hur vi tänker, äter och klär oss.
I en samhällsdigitalisering där det finns mer information att tillgå än vi kan sortera ut, fungerar dem som kuratorer. Dem kurerar informationen och skapar ordning i kaoset.
– Vi har svårt att acceptera att detta är ett jobb och se ett värde i det. Digitala entreprenörer engagerar, väcker känslor och berör. Trovärdighet är viktigt, annars kan man inte leva på det, säger Anna-Karin Nyberg.
Stiftelsen för strategisk forskning menar att många jobb kommer att försvinna inom en 20års period. Arbeten som datorer kan utföra bättre än människor kommer att försvinna ur ett mänskligt perspektiv.
– Men vi är bättre än datorer på kreativitet och innovation. Vi måste bara träna unga på att lösa problem, säger Anna-Karin Nyberg.
Den samhällsdigitalisering som vi lever i bidrar till förändringar i våra relationer till arbete och privatliv.
– Vi som befinner oss i den digitala förändringens öga just nu är en testgrupp för det nya samhället. IT-branschen tar ökat ansvar och influerare påverkar riksdagsvalet. Posters i bolagsstyrelser kommer att tas upp av personer som Jockiboi, säger Anna-Karin Nyberg.