”Det ska vara roligt och intressera vanligt folk”

Publiceringsdatum: 3 februari, 2017

TV4-profilen Marcus Oscarsson är en av Sveriges mest folkkära politiska kommentatorer. Närmast känner vi igen honom för hans träffsäkra och underhållande analyser om det amerikanska presidentvalet 2016.

Vad kommer du att bjuda besökarna på under din föreläsning på årets NMW?

– Det blir höjdpunkterna från USA­-valet, valanalys, vad som händer med USA och med världen med anledning av USA:s nya president och hur även Sverige och Norrbotten påverkas. Det blir fartfyllt och lärorikt.

Du har sagt att politiska inslag ska vara lite som ett avsnitt av Sex and the city, berätta mer om hur du tänker?

– Ja, eller som Downton Abbey om du gillar det eller som Game of Thrones om du gillar det. Det ska vara roligt och spännande och intressera vanligt folk!

Vilket är ditt starkaste minne från det amerikanska presidentvalet 2016?

– Det finns många starka minnen. Bernie Sanders stora seger i New Hampshire, Hillary Clintons nomineringsögonblick, Donald Trumps attack mot Rand Paul i en av debatterna. Ja, hur mycket som helst. Hela valet är ju det mest dramatiska genom tiderna i amerikansk politik.

Om du skulle leda en valkampanj under det svenska valet 2018, vad skulle du ta med dig från det amerikanska presidentvalet?

– Även om den svenska väljarkåren skiljer sig en del från den amerikanska finns det sannolikt fler likheter än många tror. Att mätningarna kan visa fel, att uppenbart felaktig kampanjinformation mot alla rimliga odds kan få fäste hos många väljare och att man kan få stort stöd med slagkraftiga formuleringar utan att kombinera med konkreta förslag på hur det ska genomföras. Slutsatserna av dessa punkter indikerar att man sannolikt ska vara beredd på en annorlunda valkampanj där man kan få överväga att möta motståndaren med en strategi man kanske inte själv gillar men som krävs för att vinna.

Många var snabba på att döma ut Donald Trump som en pajaskandidat som aldrig kommer bliUSA:s president. Men inte du, varför?

– Det fanns minst fem punkter som talade för en Trumpseger men som i regel inte lyftes fram. Sanderseffekten, Brexiteffekten, dolda väljareffekten, kvinnoeffekten och Bradleyeffekten. Och när alla de fem effekterna lades samman var min slutsats att Trump skulle gå betydligt starkare än mätningarna visade.

Hur tycker du att de som jobbar med kommunikation och journalistik i Sverige kan hämta inspiration från USA och deras politiska bevakning?

– Man bör göra valet mer tillgängligt för väljarna och presentera det på ett sätt som vanligt folk tycker är spännande. Men man bör inte låta kandidaterna komma undan med att köra en kampanj utan konkret sakpolitik.

Till sist, vad har du för relation till Norrbotten?

– Framförallt är jag imponerad över hur framgångsrikt och offensivt Norrbotten och inte minst Luleå är när det gäller näringsliv, idrott och kultur. Det ska bli superkul att komma till er.

TRE SNABBA

1. Bästa amerikanska presidenttalet genom tiderna?
– Kennedys Ich bin ein Berliner 1963 och Reagans Tear down this wall 1987.

2. Största politiska skandalen i amerikansk politik?
– Donald Trumps buss­sexskandal 2016. I icke­valtider finns det många olika skandaler som Watergate.

3. Favoritserie om amerikansk politik?
– House of Cards.


Marcus Oscarsson analyserar valet och framtiden torsdag den 9 februari kl 17 på Kulturens hus.