Mitt i #metoo-revolutionen snurrar det fortare än någonsin runt Ida Östensson. Hon är feministisk samhällsdebattör och opinionsbildare, jämställdhetspionjär inom skateboardkulturen, grundare av en rad nationella projekt som FATTA-rörelsen och jämlikhetsstiftelsen Make Equal.
– Det är nu det kommer börja hända grejer – 2018 måste Sverige gå från snack till verkstad och förändra strukturer och beteenden från grunden, säger hon.
Ida Östenssons engagemang började tidigt, innan hon visste vad feminism var.
– Holmsund utanför Umeå där jag växte upp var precis som de flesta platser, väldigt traditionellt uppdelat utifrån normen killar spelar fotboll och åker skateboard medan tjejerna håller på med gymnastik. Men jag gjorde som mina två äldre brorsor och blev en fena på fotboll. När jag var 12 år och satte en bicicleta i krysset blev jag yttad till ett annat lag – ett tjejlag visade det sig. Men jag ville ju lira med mina polare. Uppdelningen i kön var obegriplig för mig. Det var väl där nånstans som mitt fotbollsintresse dog och feminismen vaknade.
MAKE EQUAL jobbar med lösningsfokuserat, praktiskt jämlikhetsarbete. Utan pekpinnar och dåligt samvete delar de med sig av idéer och tips om hur vi kan agera och handla för att förändra samhället.
– Det finns en stor osäkerhet och okunskap kring sexuella trakasserier, sexuellt våld och jämställdhet inom exempelvis näringslivet. Vad är sexuella trakasserier? Vad ska man göra om sexuella trakasserier förekommer på arbetsplatsen? Make Equal krånglar inte till det utan delar med sig av en rad enkla verktyg, som Make Equal Analytics som är ett digitalt enkätsystem, tydliga checklistor om vad lagen kräver av arbetsgivare, tips på hur man kan jobba smartare och mer jämlikt där alla är inkluderade, berättar Ida Östensson.
EFTER #METOO har hon föreläst för många hundra företagsledare. Alla åhörare sitter tysta, superfokuserade och antecknar frenetiskt eller fotograferar varenda slide i presentationen. Man vill absorbera allt och inte missa något, ämnet är brännande aktuellt.
– Det är nu vi har chansen att göra skillnad. De många uppropen som vi har sett under hösten och vintern, det är långt ifrån färdigt ännu. Vi har Sveriges tidigare feministiska kämpar att tacka för att Sverige idag är redo att lyssna.
TOTALT HAR VI till dags dato, när denna artikel skrivs, sett 43 upprop och Ida känner till ytterligare 22 som är på gång inom kort, inom olika branscher och sammanslutningar.
– Sverige har en lång historia av feministisk politik som handlar om att stärka tjejer. Med självförsvar, självförtroende, tjejer kan och gud vet allt. Men kom igen, vi ÄR starka. Nu är det dags att ytta fokus och att regeringen istället skjuter till stora resurser. Det behövs miljarder så att civilsamhället, stat, kommun och landsting istället kan jobba med killarna. Det är självklart, då 97 procent av de som misstänks för sexualbrott är män. Vi måste gå från feministiskt självförsvar till maskulint självansvar. Hela vägen från dagis till ålderdomshemmen.
Lyssna till Ida Östensson på Kulturens hus torsdag 8 februari kl 17.