Hanna Stjärne: SVTs roll inför valet

Publiceringsdatum: 8 februari, 2018

Den journalistiska kärnan, transparens och demokratiska val. SVTs VD Hanna Stjärne besökte NMW och pratade om public service roll inför demokratiska val, källkritik och digitalisering. 

Hanna Stjärne har många års erfarenhet inom journalistiken och har idag en av de tyngsta chefstjänsterna i mediasverige. Hon har en bakgrund inom public service men även kommersiell media.

I ett allt mer digitaliserat samhälle där allt fler aktörer kan vara med och skapa och sprida innehåll, har public service en viktig roll att axla vad gäller sanningsenlig och källkritisk material. Hur jobbar man då med att säkra allas rätt till rätt information på nätet?

– Transparens som vi skapar genom att gå tillbaka till den journalistiska kärnan. Detta gör vi genom att sortera ut rätt information och lägga tyngd i den. Vi blir transparent på riktigt, säger Hanna Stjärne.

SVT samtalar också med Google, Amazon, Apple och Facebook som är dem fyra största mediebolagen i världen och som når ut till flest användare. Dessa träffades tidigare i veckan i Bryssel för att tala om de algoritmer som styr filterbubblan för deras användare.

–  Detta är en av de viktigaste bitarna för att öka källkritiken och säkerställa att rätt urval når ut, speciellt med tanke på att vi står inför ett valår, säger Hanna Stjärne, VD SVT.

Inför valet vill SVT vara en god kraft i det demokratiska valet.  Journalistik är ”The best obtainable version of the truth”.  Mediabolaget har i år valt ett annorlunda upplägg och skickat ut reportrar med en fikakorg till publiken för att diskuterar och höra deras tankar och funderingar inför valet.

–  Vi bidrar till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. Det har vi med oss som vår grundvision, säger Hanna Stjärne.

Det anser SVT vara det viktigaste uppdraget i digitalisering. I och med digitaliseringen vill dem ha med alla på förändringens tåg.

–  Vi vill ha med hela landet och inte bara människor i de stora städerna.  Så till veckan startar ett nytt samarbete i Norrbotten tillsammans med Filmpool Nord.  Samarbetet innefattar en stor dramaserie tillsammans med produktionsbolaget FLX och regisseras av Felix Herngren, avslutar Hanna Stjärne, VD SVT.