”Helt nya digitala möjligheter”

Publiceringsdatum: 3 februari, 2017

Bodenfödda Stina Bergfors driver Nordens största Youtube­nätverk. På NMW berättar hon bland annat om varför vi bör välja influencer marketing och livestreaming.
Tillsammans med Malte Andreasson grundade Stina Bergfors United Screens hösten 2013. United Screens är en media-tech startup som arbetar med youtubers och annonsörer internationellt, nationellt och lokalt – och inom en rad olika genrer som humor, musik, sport, hälsa, gaming och mat. Idag är United Screens Nordens största Youtube-nätverk, både sett till visningar per månad och sett till omsättning, och har kontor i Stockholm, Oslo och Helsingfors.

Multiplatform network, online video, influencer marketing – nya ord, nya plattformar och helt nya sätt att kommunicera. Vilka möjligheter och utmaningar innebär det här för kommunikationsbyråerna?
– Många youtubers har redan idag större räckvidd än traditionella mediekanaler, och har dessutom en mycket engagerad publik, vilket helt enkelt innebär stor genomslagskraft på kampanjerna för annonsörerna. Och eftersom digitala medier i allmänhet innebär alla möjligheter för att mäta effekter och kunna avgränsa sina kampanjer, till exempel lokalt inom bara några städer, innebär detta också väldigt goda möjligheter för lokala företagare att få kampanjer med full effekt samtidigt som man når enbart dem man vill nå, utan spill.

Utan för många spoilers, vad kommer du att prata om på NMW?
– Jag kommer att visa exempel på några av de digitala möjligheter – till exempel influencer marketing och hyper local som ger lokala annonsörer samma möjligheter till innovativa chanser och effektfulla kampanjer som de nationella annonsörerna.

Utvecklingstakten inom kommunikation och media är enormt hög – vad är hetast 2017?
– Livestreaming – på digitala plattformar som Youtube och Facebook som är öppna och tillgängliga för alla – kommer att växa under året. Det kommer mer och mer att bli allas öga på vad som händer, oavsett när och var. Event och händelser, som aldrig förut har varit tillgängliga kan bli det, direkt.

Vilka är dina förväntningar på NMW?
– Jag ser fram emot att träffa företag från Norrbotten och att lyssna på intressanta föreläsningar.