Hon är Sveriges mäktigaste affärskvinna

Publiceringsdatum: 5 februari, 2019

Hon såg aldrig någon förebild som liknande henne själv när hon växte upp. Idag är hon prisad som ledare, IT- och affärskvinna och är en given förebild. Ishtar Touailat, innovationschef på Tieto, vill släppa lös ditt rätta jag.

Hon har delvis vuxit upp hos sin mormor och morfar, med marockansk pappa och halviransk mamma, och redan som 12-åring lämnade hon hemmet. Från att hon var 14 hade hon egen lägenhet och arbetade på den lokala pizzerian. I intervjuer har hon berättat om hur hon under sin uppväxt aldrig såg några människor med liknande bakgrund bli accepterade och upplyfta i samhället.

Idag är hon själv innovationschef på Tieto, Nordens största IT-bolag med 17 000 anställda i 23 länder. Hon kan rada upp utmärkelser och priser och är en efterfrågad föreläsare. Till vardags jobbar hon med att bygga upp världens främsta inkubator för artificiell intelligens, för att utveckla framtidens stödfunktioner och datadrivna service. I en intervju med Svenska Dagbladet betonar Ishtar Touailat förmågan att verkligen göra saker som sin största styrka.

– Ledare pratar ofta om vikten av IQ och EQ. Men den avgörande egenskapen om du frågar mig är XQ. Det vill säga förmågan att fatta beslut och samtidigt också våga ta ansvar när det uppstår problem. Många chefer kan inte det, även om de har visioner och hjärtat på rätt plats. Min största tillgång är att jag får shit done och att jag lyckas engagera mina medarbetare.

Hon beskriver sig själv som en känslomässig ledare som bryr sig om det mesta, men som samtidigt vill ge människor stor frihet att vara kreativa. I grunden finns ett tydligt skall-krav på jämställdhet och inkludering, en vilja att bygga en organisation och arbetsplats så trygg att alla anställda ska kunna slappna av.

Ishtar Touailat har vunnit priser som Framtidens kvinnliga ledare (2018), Sveriges mäktigaste affärskvinna (2018) och årets IT-kvinna (2016). Touailat är Head of the Innovation Incubator of Data-Driven Business på Tieto, ett skandinaviskt IT-företag. En avdelning som är specialiserade på att utveckla banbrytande mjukvara för en konsumentmarknad med teknologi såsom AI och IoT. Hon är en prisad entreprenör som har gjort stort intryck på företag i Sverige, till exempel Studentkompetens, Startup Bootcamp, Women in Business Accelerate – och skapar plattformar för att dela insikter om entreprenörskap, teknologi och företagande.

Touailats senaste initiativ, Futuristas, har skapats med mål att göra spelplanen kring företagande mer jämställt. Det här görs i olika former genom att tillföra kunskap och insikter med framtidens IT, entreprenörskap och affärsutveckling till kvinnor i alla positioner, bakgrunder och med samma socioekonomiska förutsättningar.

Touailat är en erfaren talare på nationella och internationella events, från styrelserum till arenor och har synts i media såsom The Guardian, New York Times, Huffi ngton Post, BBC och SVT.

Lyssna till Ishtar Touailat på Kulturens hus torsdag 14 februari kl 14.00-14.45.