Jack Werner om källkritik och självkritik

Publiceringsdatum: 7 februari, 2018

Vandringssägner, nätskvaller och talande skelett. Jack Werner besöker Norrbotten Media Week för att tala om källkritik och varför man alltid ska ställa sig frågan ”Är det för bra för att vara sant?”.

Jack Werner är frilansjournalist, en av skaparna bakom Viralgranskaren och programledare för Creepypodden. I april släpper han sin nya bok ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.  Under onsdagen föreläser han i Piteå och Luleå om källkritik och etik på nätet.

– Källkritik är viktigt eftersom alla i dag kan publicera sig. Och att publicera något utan att ha koll på källkritik är som att köra en bil utan körkort, säger Jack Werner.

Han berättar att man genom att ha grundläggande kunskaper om källkritik kan bli bättre på att känna igen de falska historier som cirkulerar på nätet.

– Genom att känna igenom gamla historier och vandringssägner kan man inte bara undvika att bli lurad. Man kan också välja att tala om historierna och deras ursprung istället för att vända sig mot andra människor och kalla dem för dumma.

Under föreläsningen ger Jack Werner exempel på hur och varför man bör vara källkritisk på nätet. Han berättar också om varför det inte finns något som en sluten grupp på Facebook. Och han uppmanar till eftertanke.

– Det finns inget som heter källkritik om det inte föregås av självkritik.

Text & foto: Filippa Ödmann