”Jag sökte en genre som inte fanns” – Maxida Märak

Publiceringsdatum: 2 februari, 2018

Maxida Märak är känd som både rappare och jojkare, musikproducent, skådespelerska och aktivist. Men det är musiken som ligger henne närmast om hjärtat.

– Blir du nuddad av en musikslinga kan du inte värja dig. Det är någonting som är magiskt med den konstformen, säger hon.

Med sin uppväxt i en musikalisk familj blev Maxida Märaks val att arbeta som musiker och artist ofrånkomligt.

– Jag hade stått på teaterscenen ganska länge och började få ett behov av att representera mig själv utan att ikläda mig roller. Det växte fram, och jag fick barn, då får man fokus på vad det egentligen är man vill göra.

Hon ville kombinera hiphop – den musik hon alltid lyssnade på när hon växte upp – med jojken, och göra något som var mer relaterat till klubbscenen, en undergroundrörelse.

– Jag sökte en genre som inte fanns. Jag tyckte inte det fanns någon genre som representerade det jag kom ifrån, utan att det blev väldigt stereotypt samiskt. Det var en slags jakt på någonting jag hade saknat.

DET MÄRKS TYDLIGT att Maxidas Märaks engagemang för musiken är osvikligt, och att det går hand i hand med hennes samhällsengagemang.

– En musiker kan lyfta fram ett samhällsproblem och lägga fram det till en publik som inte tror sig vara politiskt intresserad. Landar det rätt kan man göra extrem skillnad. En riktigt bra låt kan du inte värja dig från. Alla har ett behov av kultur, även fast de inte vet det. Politiker lägger inte några resurser på kultur, men de själva har ett superstort behov av att gå på sin opera varje helg. Det är ingen som kan leva utan det.

DE SENASTE ÅREN har Maxida Märak synts mycket. Hon programledde förra årets Grammisgala tillsammans med Magnus Carlsson i Weeping Willows. Hon hade en roll i tv-serien Midnattssol och i höstas var hon med i premiäravsnittet av Jills veranda. Denna vinter ska hon turnera och den 6 februari, på samernas nationaldag, kommer hon till Luleå och Kulturcentrum Ebeneser.

Samma dag som Maxida Märak spelar, visas dokumentärfilmen om Maj Doris Rimpi, skådespelerska och konstnär, som bland annat var med och grundade Giron Sámi Teáhter där Maxida arbetat.

– Jag gillar henne väldigt mycket. Jag har stor respekt och kärlek till henne. Hon är en cool människa, säger Maxida, som vuxit upp med musikaliska förebilder som Buffy Sainte-Marie, Mari Boine och Nils-Aslak Valkeapää.

– De var självklara personer i en samisk uppväxt men jag har lyssnat mycket på och inspirerats av TLC, Destiny’s Child, Michael Jackson och Busta Rhymes.

Men också Povel Ramel.

– Han var skicklig på att skriva texter. Det finns en kulturskatt där. Det är synd att det är många i min ålder som inte vet vem han var.

NÄR DET KOMMER till att skriva egna texter är Maxida Märak inte inspirerad av någon. Snarare kan hon bli inspirerad av ett beat eller en händelse.

– Är det något jag kan så är det att skriva texter. Det är lite som att jag sitter på ett annat språk. Jag behöver inte jobba särskilt hårt med att omvandla det tänket till text. Jag sätter mig bara ner och skriver.

Maxida Märak:

Artist och musikproducent. Uppvuxen både i Jokkmokk och Stockholm. ”Jag har ett jättebehov av att få båda världarna. Jag mår inte bra att vara får länge på ett ställe”. Gav ut sin första skiva 2014. I höstas kom EP:n 5.

Lyssna på Maxida Märak på Kulturcentrum Ebeneser tisdag 6 februari kl 21.