Råbarkade män i flanellskjorta som jagar i den norrländska skogen. Så ser den urbana bilden av Norrbotten ut efter att första filmen visades på biograferna. Susann Jonsson från Filmpool Nord för samtal med med Per Janérus, producent Harmonica Films, Helena Öhlund, kommunalråd Älvsbyn, Michael Engzell, hotellchef Polar Hotel och Jennifer Johansson, marknadschef Älvsbyhus – om inspelningen av tv-serien ”Jägarna” ur alla upptänkliga aspekter.
Ett älskat filmprojekt som vunnit publikens kärlek blir nu tv-serie och har premiär i höst. Regissören Kjell Sundvall och skådespelaren Rolf Lassgård ville återvända till Älvsbyn för vidare projekt. Och ytterligare ett portalverk blev till i kommunens lokala filmhistoria.
Efter andra filmen av Jägarna fanns ett intresse att göra en tredje film. Tanken med denna var att gå mer på djupet om en tillvaro och ett samhälle. Det stora intresset för serier hade inte slagit till med sin fulla kraft, men de kände att detta var på gång.
– Vi kände att det storymässigt vore bättre med en serie och inte en trött uppföljare, säger Per Janérus, producent Harmonica Films.
En investering av projektet på plats verkade lockande. Investering som ger lokal avkastning i Norrbotten efter produktion var något som Per Janérus ansåg är viktigt och ger något tillbaka för länet.
– Detta ger en frihet 0ch ett kulturellt perspektiv. Det är själva grundförutsättningen, säger han.
Oron för hur han skildrar Norrbotten har också funnits. De geografiska skillnaderna är ett faktum och hur man sett på fenomenet Jägarna.
– Men norrbottningarna är förtjusta över projektet då detta är deras historier. Det finns en sån värme här uppe och en skrämmande stor tilltro, säger Per Janérus.
Projektet med serien är stort och händelserikt. Älvsbyn som kommun har är ganska rutinerade när det gäller filmskapande. Regissören Kjell Sundvall satte Norrbottens pärla på kartan redan på slutet av sjuttiotalet med filmen ”Vi hade i alla fall tur med vädret”
–Det är oerhört viktigt att marknadsföra kommunen och se på orten med andra ögon, säger Helena Öhlund, kommunalråd. Detta skapar en tillväxt i näringslivet och alla hjälps åt.
Älvsbykommun har en person som jobbar nära inpå filmbranschen och finns tillgänglig alla dagar.
– Skulle inte denna person finnas så hade detta varit väldigt trögt att ro iland och det kunde ha gjort att vi valt att placera inspelningen i ett annat län, säger Per Janérus, producent Harmonica Films. Och detta menar har är en affärside för fler kommuner i Norrbotten.
Främjande för näringslivet som märks på så väl den lokala pizzerian och den stora koncernen Älvsbyhus. Företaget fick möjlighet att produktplacera i projektet, vilket ger en av kommunens största arbetsgivare möjlighet att sälja fler hus.
Polar Hotell främjas också genom att filmteam blir storkunder och förra året stod detta för trettiofem procent av beläggningen. – Det har stor betydelse för vår verksamhet och vi känner oss stolta att vara filmhotellet nummer ett i Norrbotten, säger Mikael Engzell, hotellchef Polar Hotell.
– Allt detta är bra för n´Norrbotten. Samarbeten mellan kommunerna främjas också genom sådana projekt och kan leda till att till exempel Älvsby kommun hjälper en annan kommun i länet. Gemensam satsning är det lyckade, säger Helena Öhlund, kommunalråd i Älvsbyn.
Finns det då något drömprojekt för Helena Öhlund? –Vi är tacksamma över alla filmer som kommer till Älvsbyn. Det väsentliga är att det sätter fart på kommunen. Fula och fina filmer är värdefulla! Värdefullt för både invånare och för näringslivet. För ett levande samhälle i hela landet.