Konflikträdsla är utbrett i Sverige

Publiceringsdatum: 2 februari, 2017

Att snacka snyggt är inte en talang, det är någonting som går att lära sig. Det menar Elaine Eksvärd, retorikkonsult och författare. Under NMW ska hon berätta hur man gör.
– Man ska försöka vara så naturlig man kan, säger hon.
Det var Elaine Eksvärds intresse för människor som fick henne att börja läsa retorik. Det ledde till en fil. kand i ämnet, och planen var att hon skulle fortsätta plugga. Men så höll hon en föreläsning om härskarteknik på Södra Teatern i Stockholm. I publiken satt Anders Sjöqvist, förläggare på Forum. Efter föreläsningen frågade han om Elaine ville skriva en bok i ämnet.
– Jag hade aldrig fått den frågan och det kändes oartigt att säga nej.
Hon skrev Härskarteknik – den fula vägen till makt, och fick sitt stora genombrott.
– Konflikträdsla är väldigt utbrett i Sverige. Här fick man metoder att sätta fingret på vad det var som var fel.
Sedan dess har Elaine skrivit ytterligare fem böcker och hållit ett tusental föreläsningar om retorik. På NMW ska hon prata om hur man snackar snyggt.
Hur gör man det?
– Man ska försöka bli den bästa retoriska versionen av sig själv. Det låter svårt, men det handlar om att försöka vara så naturlig man kan i professionella sammanhang.
Det kan man göra genom att föreställa sig att man pratar med vänner och familj, berättar Elaine.
– Det brukar funka väldigt bra.
Men vem tycker hon själv är skickliga retoriker?
– Hans Rosling tycker jag är jättebra. Tilde de Paula. Hon kan konsten att prata med alla, både med en femåring och en blivande statsminister.
Vad ser du mest fram emot med NMW?
– Att träffa publiken, det är alltid roligt.

Fakta/Elaine Eksvärd
Utbildning: fil. kand i retorik.
Skrivit böckerna Härskarteknik – den fula vägen till makt, Vardagsmakt, Snacka snyggt, Du är din generation, Modern retorik och Medan han lever.