Tarana Burke

Publiceringsdatum: 8 februari, 2018

Tarana Burke pratade om MeToo och kvinnlig styrka på NMW. Tyvärr kunde hon inte vara på plats men medverkade via videolänk från New York. 

Grundaren bakom Me Too träffade 1997 en ung tjej som berättade för henne om sin mammas pojkväns missbruk. Den historien och andra ledde till en organisation, Just Be Inc, som vill främja hälsan hos kvinnor och minoriteter.  Hennes slogan ”Me Too” såg dagens ljus i samband med det och syftet var att öka medvetenheten om övergrepp kring missbruk.  Under 2017 lånade skådespelaren Alyssa Milano begreppet som en hashtag. Det gjordes för att ge svar på anklagelserna mot Harvey Weinstein och andra personer som misstänks för sexuella övergrepp och trakasserier.

–  Detta är ett community som finns för att låta kvinnor få en chans att läka. Inte bara genom att hashtagen ska kasta ljus på en viss man gjort sig skyldig till trakasserier. Utan detta ska främst rikta fokus på överlevarna av ”Me Too”, alltså kvinnorna. Håll fokuset på dem, säger Tarana Burke.

Hur kan alla få ta plats och berätta om sin upplevelse? Inte bara kvinnor i viktiga branscher som Tarana Burke själv kallar för priviligerade kvinnor, utan kvinnor från alla branscher. Allt från skådespelare till servitriser.

–  Jag tror på att dem som är priviligerade kan vara en kanal för dem som inte hörs eller kan höras, säger Tarana Burke.

I Sverige har det startat en rörelse där män samlas och samtalar om  hur dem kan uppträda mot kvinnor. Det kan till exempel vara vilka skämt som är acceptabla. Den stora utmaningen är dock att nå dem som inte vill prata om det. Dem som tycker det är ett obekvämt ämne att diskutera.

–  Man bör aldrig vara bekväm  med att prata om detta, för detta är inte ett ämne som vi ska vara bekväma med, avslutar Tarana Burke med.