TIOÅRSJUBILEUM FÖR DOKUMENTÄRFILMSDAGEN

Publiceringsdatum: 2 februari, 2018

För tionde och sista året kommer Dokumentärfilmdagen och utdelning av Eric Forsgrens dokumentärfilmpris äga rum på Studio Acusticum i Piteå.

Det spännande mediet television introducerades i Sverige under 1950-talet. År 1956 började Sveriges radio att sända tv i södra Sverige, Norrland fick vänta ytterligare några år till slutet av 50-talet och början på 60-talet. För tittarna var det ett helt nytt sätt att kunna ta del av rörliga bilder och helt nya berättelser.

ERIC FORSGREN VAR den första journalisten som anställdes på Sveriges Radio. Han ägnade sitt liv åt att göra journalistiska produktioner i form av reportage och dokumentärfilm. Under den senare delen av sitt liv drev Eric ett eget produktionsbolag som gjorde allt från dokumentärer till kommersiella produktioner.

VID SLUTET AV sin långa karriär inom media insåg Eric att dokumentärfilm, som låg honom extra varmt om hjärtat, var något det borde satsas ytterligare på i Sverige för att få bättre kvalitet och högre status.

2008, för tio år sedan, beslutade han därför att avsätta en miljon kronor till ett dokumentärfilmpris som skulle delas ut på Studio Acusticum i Piteå. Under en tioårsperiod delas hundratusen kronor ut årligen till en vinnare.

TIDIGARE DOKUMENTÄRFILMARE som tilldelats priset är bland andra Tom Alandh, Ylva Hemstad, Åsa Blanck, Johan Palmgren och Per Anders Rudelius, för att inte tala om förra årets vinnare Bosse Lindqvist.

UNDER ÅRETS EVENEMANG visar vinnaren sin film och berättar om produktionen. Temat under dagen är dokumentärfilmens utveckling och hur integrationen med digitala produktions- och publiceringsformer utvecklas i rekordfart.

Medverkande är bland andra filmproducenten Stina Gardell, Juan Pablo Libossart från Svenska filminstitutet, Charlotte Hellström från SVT och Katja Härkönen från Filmpool Nord.

UNDER DAGEN KOMMER även Ingela Lekfalk att berätta om sin nya film Underdogs som handlar om hockeylaget Luleå Hockey/MSSK, ett av Sveriges mest framgångsrika damlag i ishockey.

Dokumentärfilmsdagen hålls i Studio Acusticum i Piteå fredag 9 februari kl 10-16.