”Vi kan skapa en norrländsk superregion”

Publiceringsdatum: 9 februari, 2018

Hur får vi dataspelsindustrin att växa i norr? Det är huvudfokuset när Arctic Game Lab gästar NMW. 

Arctic Game Lab startades 2015 och är en satsning mellan fem kommuner. Det är Boden, Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå som arbetar för att skapa förutsättningar för en starkare dataspelsindustri i norra Sverige.

— Vi arbetar för att säkerställa att vi har ett ekosystem där datorspel kan utvecklas och att unga ska kunna utbilda sig och arbeta inom dataspelsindustrin här, säger Jeanette Nilsson, ordförande för Arctic Game Lab.

Idag erbjuds olika utbildningar inom spelutveckling i städerna och Skeleffteå ligger i framkant, med bland annat 18 olika spelbolag. Men Norrland, och främst Luleå, har mycket kvar att göra enligt Michael Stenmark på Arctic Game Lab.

— Det finns ingen spelindustri i Luleå trots satsningar, och Luleå har bäst förutsättningar här uppe.

Vidare tycker han att spelindustrin ska ses som en tillväxtfaktor och att man ska nyttja möjligheten att kunna jobba var som helst.

— Kontoret för Minecraft hade kunnat ligga i Svappavaara. Du kan bo i Kvikkjokk och göra spel för hela världen. Det är styrkan i den här branschen. Du kan bo i vilken by som helst och göra vad som helst.

För att få dataspelsindustrin att växa i norr gäller det att skapa förutsättningar och mötesplatser.

— Det är viktigt att visa att det är en stor industri, den växer snabbast i hela världen och den går att jobba med överallt. Utan den blir vi omsprungna här, säger Jeanette Nilsson.

— Lösnignen är att man hittar eldsjälar och låter dem vara eldsjälar och tror på dem. Låter dem få resurser, säger Michael Stenmark.

— Jag är helt övertygad om att vi kan skapa en norrländsk superregion med spel. Folk kommer vilja vara med oss och politiker ge med sig.