VIKTEN AV FAKTA, ANALYS OCH TRANSPARENS

Publiceringsdatum: 3 februari, 2017

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen på SVT, vill möta desinformation med fakta, tydlighet och transparens.

När den här intervjun görs har tre dygn gått från det att Donald Trump installerades som USA:s president, någonting som Anne Lagercrantz ögonblickligen refererar till.
– Vi har ju aldrig varit med om en amerikansk president som förklarar krig mot medierna. Det finns ett medieförakt och många som vill använda medier i en politisk riktning. Vi får inte låta oss svepas med utan ska stå trygga i vårt sändningstillstånd som innehåller opartiskhet, saklighet och mångsidighet.

UNDER SIN föreläsning ska hon försöka beskriva situationen där fakta angrips från flera håll.
– Vikten av fakta, analys och transparens har skärpts. Falska fakta och rykten får både enklare och snabbare spridning än någonsin och helgens bråk om siffrorna kring presidentinstallationen är väldigt kännetecknande.

EN ANNAN programpunkt som Anne kommer att delta i är en paneldiskussion om mediers bevakning av gles-
bygden, något som också är aktuellt då SVT:s vd Hanna Stjärne nyligen presenterade att SVT öppnar en redaktion i Övertorneå.
– SVT har ett enormt ansvar som kommersiella medier inte har när det gäller att lyfta minoritetsspråken och att spegla
hela Sverige. Vi har också ett ansvar att försöka få ihop världen, att koppla ihop det lokala, det globala och det nationella.

Vad ser du mest fram emot med NMW?
– Jag hoppas få lyssna på flera spännande seminarier. Sedan är jag väldigt förtjust i Luleå som stad. Det är precis lagom storlek och så oändligt vackert.


ANNE LAGERCRANTZ

Tidigare chef och ansvarig utgivare för TV4 Nyheterna och för Ekot, Sveriges Radio. Studerat statsvetenskap samt journalistik i USA. ”Journalistik är ett kall för många och jag ville ju förändra världen. Jag bodde i USA under det första Gulfkriget och blev otroligt fascinerad av CNN:s rapportering då, på gott och ont. Sedan har jag alltid tyckt väldigt mycket om att skriva.”

Lyssna till Anne Lagercrantz på Kulturcentrum Ebeneser onsdag den 8 februari kl 13.15.